- Zakelijke gegevens
A. Titel van het boek: Pijnstillers
B. Naam van de auteur: Carry Slee
C. Naam van de uitgever en het jaar van verschijnen: Van Holkema en Warendorf in 1997 - Samenvatting
Casper is een jongen van 15 jaar. Hij woont alleen met zijn moeder die Casper ook in haar eentje heeft opgevoed, zijn vader heeft hij nog nooit gezien. Hij denkt er wel over na om hem een keer op te zoeken. Met zijn moeder gaat het de laatste tijd niet goed. Ze heeft constant buikpijn.
Sofie, de beste vriendin van Casper, heeft verkering met Roy, een Surinaamse jongen. Maar Sofie durft niet met Roy thuis te komen omdat haar vader een hekel aan Surinamers heeft. Dit komt omdat een Surinaamse collega, Kenneth, een baan gekregen heeft die hij ook wilde hebben. Daarom speelt Casper dat hij verkering met Sofie heeft, hij brengt haar elke avond thuis als ze bij Roy is geweest.
Op het moment dat hij zijn moeder wil verrassen vindt Casper een kaartje in zijn moeders tas. De ontsteking in zijn moeders buik is kanker! Na een kijkoperatie in het ziekenhuis komt zijn moeder weer thuis. Ze kunnen niks meer voor haar doen.
Casper besluit zijn vader op te zoeken. Die is heel blij om Casper te zien. Ze kunnen heel goed met elkaar praten. Casper heeft veel steun aan hem. Door hem ziet hij ook weer hoop om aan de auditie mee te doen. Hij schrijft een heel mooi nummer, en Anouk zingt daarbij. Met Anouk kan hij ook heel goed praten. Haar vader heeft ook kanker gehad, maar hij is er weer bovenop gekomen door een alternatieve arts. Casper besluit daar ook met zijn moeder heen te gaan.
Het gaat nu de goede kant op. De auditie is geslaagd. Anouk en Casper zijn allebei toegelaten tot het jeugdorkest. Ook met zijn moeder gaat het weer beter. De tumor wordt kleiner door die alternatieve arts. Ook haalt Casper weer betere cijfers op school. Hij wordt ook verliefd op Anouk, maar ze heeft al een vriend. Alleen ze komen erachter dat die haar bedreigt. Anouk maakt het uit. Opeens komt er een omkeer. Caspers moeder gaat weer pijnstillers slikken. Zijn wereld stort weer in. Ze gaat niet meer naar de alternatieve arts, hij heeft haar ook opgegeven. Ze vraagt of Casper nog wat voor de pijn heeft, en Casper begint te spelen op zijn keyboard en terwijl hij aan het spelen is overlijdt zijn moeder.
Casper heeft nergens zin meer in. Niet meer in school, niet meer in het orkest. Sterker nog, hij wil eruit stappen. Anouk wordt boos op hem. Zelfs zijn vrienden, Pim en Sofie ook. Casper begraaft zich in zijn huiswerk. Hij kan er niet meer tegen en gaat naar de werkkamer van zijn moeder. Een warm gevoel overvalt hem. Hij toetst zeven cijfers in, speelt een stuk op zijn keyboard en hangt weer op. Tien minuten later staat Anouk voor hem en ze vraagt: gaan wij het weekend naar Baarn met het orkest? Ja knikt Casper, en ze zoent hem.
Plaats
Het verhaal speelt zich eigenlijk op meerdere plekken af. (Dit komt ook omdat er een film van dit boek is gemaakt.) Maar het meest thuis, op school of in het ziekenhuis.
Tijd
Het verhaal speelt zich in de tegenwoordige tijd af, zo rond 1997 toen het boek geschreven is. De tijd tussen het begin en het eind van het verhaal is ongeveer een half jaar.
Terugverwijzingen & voorruitverwijzingen?
Er zijn een aantal flash-backs, zoals wanneer de moeder van Casper overleden is en hij herinneringen aan haar ophaalt. Ze hebben niet echt een functie. Er zijn geen sprongen in de tijd.
Chronologisch of niet?
Het boek is op chronologische volgorde verteld van begin tot eind. Net als in werkelijkheid.
Soort verhaal
De soort van een verhaal is een roman.
Ontwikkelingen hoofdpersoon
De ontwikkelingen die de hoofdpersoon mee maakt is eigenlijk dat hij allemaal verschillende leuke maar ook minder leuke gebeurtenissen mee maakt en hij gewoon door moet gaan met zijn leven.
Spanning
Er zitten weinig duidelijke open plekken in het verhaal. Wel wekt ze vermoedens op om het verhaal spannender te maken. De schrijfster gebruikte ook uitstel door op spannende en verdrietige momenten over andere personen of over een ander onderwerp te beginnen.
Structuur & perspectief
De vertelsituatie is een hij-vertelstiuatie. Je bekijkt het dus niet door de ogen van iemand. Het is gewoon alsof het verhaal zich afspeelt en jij gewoon meekijkt.
Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling. Dit houdt in dat het verhaal begint zonder dat de gebruikte personages en ruimtes eerst geïntroduceerd worden. De lezer komt pas in het loop van het verhaal achter de gebruikte personages en ruimtes.
Einde boek
Het verhaal eindigt met een gesloten einde. De lezer blijft niet met vragen zitten, omdat het verhaal ook helemaal afgesloten is als het boek eindigt.
- Over de auteur
Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en werkte ze een aantal jaren als lerares Drama in het voortgezet onderwijs. In 1988 debuteerde ze in het kindertijdschriftBobomet verhalen over Keetje Karnemelk. Haar eerst boek,Rik en Roosje, een voorleesboek voor jonge kinderen, verscheen in 1989. Daarna volgden algauw meer jeugdboeken. In 1999 schreef Carry het Kinderboekenweekgeschenk Bikkels. - Leeservaringen
Ik vond het een leuk en spannend boek om te lezen. Er gebeuren best veel dingen in het verhaal en ook spannende dingen, daardoor zorgt het er juist voor dat je snel wil doorlezen. Ik had dit boek daarom ook in 1 avond al uit gelezen. Het is ook een makkelijk boek om te begrijpen daarom is het een fijn boek om te lezen. - Verwerkingopdracht
Hoofdpersoon:
De vijftienjarige Casper heeft zwart haar. Zijn grote passie is keyboard spelen en zijn keyboard bespeelt hij dan ook al vanaf zijn vijfde jaar. Casper is een extroverte jongen die zijn gevoelens en gedachten naar anderen uitspreekt en een jongen die niet bang is om zijn gevoelens te uiten. Daarentegen is hij wel weer erg rustig. Ook is hij heel erg lief voor alle mensen om zich heen en is hij in het bijzonder heel erg lief voor zijn zieke moeder.
Bijpersonen:
De moeder van Casper (mevrouw van Lier) wordt in het verhaal enkele keren mevrouw van Lier genoemd. Ze is ontzettend druk met haar werk. Uiteindelijk blijkt dat ze kanker heeft. Het gevecht tegen de kanker weet ze niet te winnen, en ze komt dan ook te overlijden.
Bob is de vader van Casper. Hij heeft zijn zoon nooit opgevoed, maar krijgt toch weer contact met zijn zoon als zijn zoon vijftien is.
Sofie is de beste vriendin van Casper. Ze heeft een relatie met de Surinaamse Roy terwijl haar vader het daar niet mee eens is. Sofie houdt niet van liegen, maar liegt toch over haar relatie over Roy en doet tegenover haar ouders alsof ze een relatie met Casper heeft. Sofie kan heel makkelijk liegen en is dus niet altijd even eerlijk tegen iedereen. Daarnaast kan ze zich erg egoïstisch gedragen. Ondanks alles is ze toch heel lief voor haar vriendje en vrienden.
Pien is de muziekdocente van Casper. Ze is erg lief, maar kan ook erg streng zijn.
Pim is de stoere vriend van Casper. Pim is een typische puber die zijn docenten altijd dwars ligt. Hij wordt er dan ook met grote regelmaat uitgestuurd.
Roy is de Surinaamse vriend van Sofie. Hij reageert elke keer ontzettend begripvol en lief tegenover Casper over de situatie met zijn moeder.
Anouk is een vijftienjarig meisje dat erg goed kan zingen. In een korte tijd raakt ze erg goed bevriend met Casper. Anouk is ontzettend lief en betrouwbaar en doet er alles aan om Casper te steunen in de moeilijke tijd die hij doormaakt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb