- Zakelijke gegevens
A. Titel van het boek: Razend
B. Naam van de auteur: Carry Slee
C. Naam van de uitgever en het jaar van verschijnen: prometheus in 2000 - Samenvatting
De hoofdpersoon, Sven, is een rustige, aardige jongen. Sven heeft bijna zijn hele leven gezwommen maar is er een tijdje geleden mee gestopt. Zo wil hij meer tijd overhouden voor het filmen, wat ook een grote hobby van hem is. De vader van Sven is het niet met zijn keuze eens. Daarom scheldt hij zijn zoon uit en slaat hij hem.
De broer van Sven, Lennart, zwemt ook en heeft er veel plezier in. Lennart mag aan allerlei belangrijke wedstrijden meedoen. Omdat Svens vader erg trots op Lennart is, trekt hij hem voor.
Sven is verliefd op Roosmarijn, een meisje uit zijn klas. Roosmarijn wil actrice worden. Sven vraagt haar of zij in zijn nieuwe film wil spelen. Zo ziet hij haar vaker en krijgen ze misschien iets met elkaar.
Als Roosmarijn bij Sven thuis is, ontmoet zij Lennart. Lennart wordt ook verliefd op Roosmarijn en vertelt leugens over zijn broer, omdat hij in de gaten heeft dat Roosmarijn Sven wel ziet zitten.
Roosmarijn heeft ook een probleem. Haar leraar wiskunde, die bij alle leerlingen erg geliefd is, kan niet van haar afblijven. Hij raakt haar aan zonder dat zij dit wil. Als haar vriendin Halima dit hoort vertelt zij het aan de klas. Helaas wil niemand hen geloven. Sven begrijpt het wel, en wil actie ondernemen. Tijdens een wiskundeles roept hij naar zijn leraar dat hij van Roosmarijn af moet blijven. Als de directeur dit hoort wordt Sven geschorst. Sven wil namelijk niet vertellen dat Roosmarijn het slachtoffer is.
Later komt alles boven water doordat de directeur de leraar erop betrapt dat hij aan Roosmarijn zit. Roosmarijn vertelt alles en gaat direct daarna naar Sven.
Ondertussen komt Sven thuis en is zijn vader razend. Hij heeft gehoord wat Sven geroepen heeft en slaat hem in elkaar. Ook zegt de vader dat hij Sven niet meer als zoon wil hebben. Sven heeft pijn, is kwaad en erg verdrietig. Daarom besluit hij weg te lopen.
Onderweg koopt Sven een mes en gaat toch terug naar huis. Hij gaat voor zijn vader staan en roept dat zijn vader hem neer mag steken, omdat hij toch niet van hem houdt. Dan laat zijn vader het mes vallen en loopt weg.
De dagen erna moeten Sven en zijn vader met een maatschappelijk werkster praten. Nu komt naar boven dat de vader van Sven vroeger ook werd geslagen en zich daarom zo gedraagt.
Aan het einde van het boek krijgt Sven toch nog verkering met Roosmarijn en is alles weer opgelost.
Hoofdpersonen
Sven is een normale jongen van 14 jaar. Hij is erg betrouwbaar en een beetje verlegen. Sven raakt vrij snel in paniek doordat zijn vader zo snel boos wordt.
Verder is Sven fantasierijk en een beetje gesloten. Hij vertelt namelijk zijn vrienden niets over zijn problemen.
Sven houdt van lol en vindt dat ouders hun kinderen allemaal gelijk moeten behandelen. Het uiterlijk van Sven komt in het boek niet naar voren.
Roosmarijn is ook 14. Zij is erg spontaan en apart. Ze houdt van toneelspelen. Roosmarijn had veel vertrouwen in iedereen. Na het voorval met haar leraar wiskunde is dat vertrouwen wat minder geworden.
Roosmarijn is eerlijk tegen iedereen. Haar uiterlijk, normen en waarden komen niet goed naar voren in het boek.
Bijpersonen
Bart is een hele vrolijke jongen. Hij is spontaan, durft veel en is erg nuchter. Bart is zelfverzekerd en houdt van veel lol maken.
Lennart is een gemene en onvriendelijke jongen. Hij denkt alleen aan zichzelf en vindt het leuk om voorgetrokken te worden.
De vader van Sven is erg gemeen. Hij reageert al zijn frustraties op Sven af en trekt zijn andere zoon voor. Hij reageert zijn frustraties op Sven af omdat hij vroeger zelf ook is geslagen door zijn vader.
De moeder van Sven is onderdanig, ze durft niks over het doen en laten van haar man te zeggen. Aan de ene kant vindt ze dat de vader van Sven gelijk heeft, maar aan de andere kant vindt ze het ook heel zielig voor Sven.
Halima is een hele lieve vriendin. Aan het begin gelooft ze nog niet dat Bob, de wiskundeleraar, Roosmarijn betast heeft, maar later neemt ze het toch voor Roosmarijn op.
Bob is een erg geliefde wiskundeleraar. Iedereen mag hem. Ondertussen is Bob een vies mannetje. Hij zit aan Roosmarijn en zegt vreemde dingen. Niemand verwacht dit van hem.
Plaats
Het verhaal speelt zich vooral af bij Sven thuis en op school. Dit zijn eigenlijk de meest belangrijke plaatsen want hier gebeuren de meeste dingen.
Tijd
Het verhaal speelt zicht af in deze tijd. Dat kun je ook wel merken door het internet en dat ze een eigen mobieltje hebben.
Terugverwijzingen & voorruitverwijzingen?
Er zitten eigenlijk niet echt terug- en vooruitwijzingen in dit boek. Alleen als er bijvoorbeeld wordt verteld hoe ooit het ongeluk is gebeurd van de broer van Svens vader. Maar hierdoor kun je het verhaal wel beter begrijpen.
Chronologisch of niet?
Het verhaal heeft een chronologische volgorde en wordt netjes van begin tot het eind verteld, net als in de werkelijkheid.
Soort verhaal
Het is een realistisch verhaal, omdat dit ook in de werkelijkheid kan voorkomen en eigenlijk ook gebeurd.
Ontwikkelingen hoofdpersoon
Sven verandert eigenlijk in dit boek naar een steeds positiever persoon. Hiermee bedoel ik dat Sven eerst alles toeliet dat die werd geslagen enz. Maar hij wordt steeds sterker en sterker en dan gaat die zelfs tegen zijn vader in.
Structuur & perspectief
In het boek wordt gebruik gemaakt van een alleswetende verteller, maar toch weet je niet meer van situaties dan de personen. Het hele verhaal wordt verteld met hij en zij personen, of door het noemen van de naam van de persoon waar het om gaat. De verteller weet wat Sven denkt, maar ook wat Roosmarijn denkt.
Einde boek
Het boek eindigt met een gesloten einde. Waar uiteindelijk alles wel goed komt.
Over de auteur
Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en werkte ze een aantal jaren als lerares Drama in het voortgezet onderwijs. In 1988 debuteerde ze in het kindertijdschriftBobomet verhalen over Keetje Karnemelk. Haar eerst boek,Rik en Roosje, een voorleesboek voor jonge kinderen, verscheen in 1989. Daarna volgden algauw meer jeugdboeken. In 1999 schreef Carry het Kinderboekenweekgeschenk Bikkels.- Leeservaringen
Ik vond het een heel leuk boek, ik heb zelf de film van Razend ook al een keer gezien. Ik vond het alleen wel erg zielig dat Sven zo mishandeld werd door zijn eigen vader, alleen omdat hij filmen leuker vond dan zwemmen. In dit boek zijn er dan ook best wel veel gebeurtenissen die er gebeuren waardoor het boek best wel spannend wordt gemaakt. Door al die gebeurtenissen wil je dan ook snel door het boek lezen. - Verwerkingopdracht
De schrijver brengt spanning in het verhaal door af en toe terugblikken te geven op momenten dat je juist wil weten wat er gaat gebeuren. Er komen in het boek ook vragen in je naar boven. Maar het boek is ook gewoon spannend omdat er veel spannende en heftige gebeurtenissen plaats vinden. De opbouw van het boek is in een logisch-chronoligische volgorde verteld. Het boek is dus goed te volgen
Achterflap voor het boek:
Sven is doodongelukkig thuis. Hij wordt geslagen door zijn vader omdat hij liever van filmen houdt dan van zwemmen. Sven wil liever regisseur worden en vraagt Roosmarijn, waar hij stiekem verliefd op is, of zij in zijn nieuwe film wilt spelen. Sven verteld niemand dat hij thuis mishandeld wordt en probeert zijn blauwe plekken dan ook goed te verbergen. Op een dag wordt het zo erg dat Sven naar zijn oma vlucht om daar onder te duiken. Hij besluit dan ook om eens goed af te rekenen met zijn vader…
Maak jouw eigen website met JouwWeb